Håret är för många en viktig del av kroppen. Dels kan olika frisyrer och hårfärger fungera som ett bra uttryckssätt för vår personliga stil men håret kan även vara viktigt för vårt självförtroende. Att ta hand om håret är viktigt eftersom våra värdefulla strån knappast är gjorda av stål. Om du slarvar med detta kan ditt hår snabbt bli slitet, risigt, torrt och i värsta fall – gå av. Som tur är finns det många olika sätt att ta hand om sitt hår på och dessa ska vi titta lite närmare på längre ner i den här texten.

washing-hair-care-tips

I många år har man använt sig av olika redskap som hjälper till att styla håret. Några exempel är till exempel plattänger, locktänger, hårspolar, kammar, sprayer, hårfönar och så vidare. Håret har utvecklats till att bli en helt egen industri som omsätter miljoner varje år. Tänk bara på hur mycket schampo man säljer runt om i världen under bara ett år! Föreställ dig sedan alla övriga produkter som finns för håret, till exempel balsam, hårinpackningar och hårspray. Tyvärr kan dessa produkter och verktyg ofta bidra till att ditt hår blir slitet ännu fortare, eftersom håret helt enkelt inte är anpassat för allt detta.

Använd verktyg och sprayer med måtta

Som vi nämnde ovan är håret inte anpassat för att varje dag utsättas för värmeredskap och sprayer fyllda med kemikalier. Om du är en av dem som använder detta dagligen bör du försöka trappa ned om du kan. Istället för att locka eller platta håret varje morgon kanske du kan sätta upp det några dagar i veckan och bara låta det vara?

Samma sak gäller under helgerna, även håret behöver vilodagar. Försök att låta ditt hår vara sig självt så mycket som möjligt och om du nu måste använda värmeverktyg oftare än så – slarva inte med värmeskyddet!

Duscha inte för ofta

Allt för många tvättar sitt hår varje dag och ett vanligt missförstånd är att detta ska vara bra för håret. Så är det inte, snarare tvärtom. Inte nog med att du utsätter håret för de kemikalier som finns i de produkter som används i samband med tvätten, allt vatten kan dessutom torka ut dina hårstrån.

Adult woman washing head

Sikta på att försöka tvätta ditt hår runt 2 – 3 gånger i veckan, så om du tvättar håret varje dag kan du behöva trappa ner lite i taget. Se även till att låta håret självtorka efter duschen och kamma det aldrig när det är blött!

Skydda håret

Det finns många sätt du kan skydda ditt hår på. Dels kan du använda ett bra värmeskydd varje gång du använder värmeverktyg och du kan även skydda håret mot solens starka strålar med ett UV-skydd. Utöver detta kan du faktiskt skydda håret under tiden du sover, till exempel genom att fläta det. Undvik att använda hårsnoddar med ett metallspänne, då även detta kan slita på ditt hår. När du kammar igenom håret bör du göra det försiktigt och börja alltid längst ner i topparna, eftersom det är här de allra flesta tovorna sitter. Försök dessutom reda ut håret med en skonsam borste, i exempelvis naturmaterial.