Att arbeta som frisör är att arbeta som hantverkare men det är också i allra högsta grad ett serviceyrke. Frisöryrket innebär mycket mer än metoder, tekniker och verktyg; lika viktigt som det är att behärska dessa är det att ha bra hand med människor och att tycka om att ge det där lilla extra. Till varje ny kund. För att bli en riktigt duktig och framgångsrik frisör krävs såväl en skapande och kreativ förmåga som social kompetens och lyhördhet. När du har gått din grundläggande utbildning samt din färdigutbildning och står med ditt efterlängtade gesällbrev i handen, går du en ljus framtid till mötes.

way-out-west-barbering-1678x664

Är du kreativ, socialt kompetent och skapande som person? Då passar med all sannolikhet frisöryrket bra för dig. Att arbeta som frisör innebär att du möter och behandlar en rad kunder varje dag. Varje ny kund ska känna sig speciell och omhändertagen och kunna lämna salongen nöjd och belåten. Du behöver därmed vara lyhörd och uppmärksam som person, kunna lyssna på kundens önskemål och behov samt ha förmågan att lyfta fram individens personlighet. Detta kommer kännas som en självklarhet när du väl fått lära dig grunderna för frisöryrket: grundläggande kemi samt olika tekniker inom klippning, styling och färgning.

Tre olika utbildningsalternativ

Det första du behöver göra är att gå en grundutbildning samt en så kallad färdigutbildning. Det finns tre olika utbildningsalternativ för att bli behörig frisör. Det första är att söka till Hantverksprogrammet med inriktning frisör och färdigutbildning. Det finns såväl kommunala som privata gymnasieskolor som erbjuder Hantverksprogrammet med inriktning frisör.

Hair

När grundutbildningen (nivå 1) är klar avlägger du ett praktiskt och ett teoretiskt prov. När du fått godkänt på båda är det dags för färdigutbildning. Den ska göras hos en diplomerad frisör och innefattar 3 000 timmar. När perioden är klar avlägger du det så kallade gesällprovet som ger dig behörighet att arbeta som frisör.

Alternativ två och tre

Alternativ två är att läsa en godkänd privat frisörutbildning som generellt arrangeras av privatskolor. När grundutbildningen är klar avlägger du ett praktiskt prov samt ett teoriprov, precis som i första alternativet. När det gäller färdigutbildning är det också samma som ovan. Alternativ tre är en företagsförlagd traineeutbildning, vilket innebär att du lär dig yrket på en salong med en behörig frisör som handledare.

Hair-courses

Du behöver själv hitta en salong som är villig att anställa dig som trainee under totalt 5 000 timmar. När du klarat nivå 1 avläggs ett praktiskt och ett teoretiskt delprov och sedan görs ytterligare 3 000 timmar innan det är dags för gesällprovet.

Fler alternativ

Önskar du göra färdigutbildningen utomlands? Då är det en så kallad validering som gäller innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet (nivå 4). I en validering ingår två slumpvis utvalda moment som ingår i det ordinarie gesällprovet. Om du får godkänt på dem är du berättigad att göra gesällprovet direkt. Får du inte godkänt ska du istället göra 1 000 timmar extra på nivå 4 innan du får göra det slutgiltiga gesällprovet. När du väl har genomgått alla dessa moment och har fått ditt gesällbrev har du alla möjligheter att få utlopp för din kreativitet och din skapande sida, då arbetsmarknaden ser ljus ut för behöriga frisörer.