Blogg

Hitta bästa produkterna till ditt hår

Hitta bästa produkterna till ditt hår

Många företag har idag ett brett utbud på produkter som du kan använda för att vårda ditt hår. Inte minst har de flesta apoteken en mängd olika alternativ på produkter som du kan använda i ditt hår, trots att apoteken inte alltid har sålt den här typen av produkter. Om du vill veta mer om olika produkter som numera finns att få tag i på apoteken kan du läsa mer om det nedan. Om du kikar in på till exempel apohem.se som är ett apotek på nätet så kan du hitta samtliga produkter som vi beskriver nedan.

Apotekets roll i hårindustrin

Att apotek har funnits i olika form nästan lika länge som det har funnits människor är kanske inte så svårt att tro. Att de dessutom har utvecklats åt olika håll under den här tiden, kanske inte heller är så svårt att tro på eller förstå. I Sverige hade vi länge statligt ägda apotek, från 70-talet till runt 2010 hade staten monopol på alla apotek som fanns i landet. Det fanns förstås andra former av hälsokostaffärer av olika typ, men inga andra apotek. Men sedan dess har det hänt massor. Numera finns det åtminstone sex stycken stora företag som alla har en rad apotek, det gör att konkurrensen har ökat på ett positivt sätt samt att utbudet genom konkurrens har blivit mycket större.

Tidigare i historien kunde du enbart handla mediciner och eventuellt en del produkter kopplade till olika områden av hudvård. Och sen exploderade utvecklingen och nu kan du köpa allt från smink, hudvård, hårvård och det mesta som alltid har funnits på apotek, så som receptbelagda mediciner och liknande.

Idag är apoteken en etablerad återförsäljare av hårvårdsprodukter. De är också etablerade inom hårindustrin. De har allt ifrån moderna och fantastiska hårinpackningar, olika typer av schampo och balsam för alla sorters hår samt olika preparat för att vårda ditt hår, öka hårproduktionen, hjälpa dig bli av med olika åkommor och en uppsjö av andra roliga och intressanta saker, en vanlig produkt som är eftertraktad av många är Priorin, här kan du läsa mer om Priorin på apohem.se. Dessutom har de ofta ett bättre pris på sina produkter än om du köper dem hos en mindre återförsäljare som inte tillhör en större kedja.

Tips och exempel

Om du till exempel är ute efter en riktigt bra hårinpackning så har apoteken runt om i landet och på nätet flera av de mest populära märkena som finns på marknaden idag. Dessutom har de som sagt oftare möjlighet att ha kampanjer av olika slag och/eller på andra sätt dra ner eller rabattera sitt pris. På grund av att de är del av större kedjor. Andra artiklar som de ofta har i många olika varianter är olika preparat som du kan använda dig av om du har extra tunt hår, problem med din hårbotten eller liknande.

De är ofta väldigt kunniga på området också, så du kan få bra råd, tips och hjälp både via nätet eller via någon butik. På det sättet får du fler valmöjligheter än matvarubutiker med i vissa fall sämre produkter och dyra produkter som många frisörsalonger tillhandahåller.

Tips på evenemang inom hårindustrin

Tips på evenemang inom hårindustrin

Letar du efter event som har med hårindustrin att göra? Då kan den här artikeln vara något för dig. Det finns en hel del olika slags event som har med hår, hårprodukter och hårstyling att göra och du behöver inte vara färdigutbildad frisör för att kunna ta del av evenemangen.

Visningar av olika slag
De flesta shoppinggallerior i vårt avlånga land arrangerar olika typer av hår- och modevisningar av olika typ. Oftast sker det i samarbete mellan flera frisörsalonger och klädkedjor. Det är det perfekta upplägget för att dels få en inblick i vilka frisyrer som är moderna just nu, få inspiration till att förändra ditt eget hår eller lära dig mer om hur du stylar ditt hår med din frisyr och hårtyp.

Det här kan både oetablerade frisörer, professionella frisörer och andra personer ta del av, antingen som publik, modell eller som frisör. Ofta utlyses det olika roller du kan engagera dig i en period innan den faktiska visningen äger rum. Så om du är intresserad kan du ta kontakt med ditt närmsta shoppingcenter och be dem kontakta dig inför nästa evenemang.

Arrangera eget evenemang
Om du vill arrangera ditt eget evenemang finns det olika sätt att gå tillväga på. På den här hemsidan, magnetevents.se får du enkelt tips och råd om du vill arrangera ett eget event med fokus på hårvård exempelvis. Det är en väldigt bra utgångspunkt för att skapa ditt eget event. Du kan också ta kontakt med ditt närmaste större köpcentrum och se om du genom dem kan hitta andra som är intresserade av att skapa en gemensam visning eller en gemensam workshop av något slag. Du behöver absolut inte vara utbildad frisör för att skapa ett evenemang med fokus på hår, det enda som krävs är att du själv brinner för ämnet och vill visa upp något för allmänheten. Det kan också vara ett utmärkt tillfälle om du som egen företagare vill göra reklam för ditt eget företag.

Workshops
En annan stor del av hårindustrin är att olika ställen arrangerar workshops av olika slag. De här evenemangen kan bli riktigt stora och omfattande. Om du är ute efter att träffa andra intresserade eller utbildade inom samma område som du, så är det ett hett tips att åka på en workshop på temat. Det finns förstås en hel del olika workshops, främst skiljer de sig lite åt i form av vad du behöver ha för förkunskaper för att få delta på eventet samt hur stort det är, var det arrangeras och hur många gästföreläsare som är inbjudna.

Det bästa sättet att få information om vilka workshops som arrangeras i närheten av dig är att prenumerera på olika nyhetsbrev eller att kontakta olika salonger som du vet har arrangerat liknande evenemang tidigare. Det finns förstås ännu större tillställningar inom branschen också, bland annat så arrangerar facket och andra liknande större branschorganisationer en del sådana möjligheter .

Hårtrender för kvinnor 2018

Hårtrender för kvinnor 2018

2018 års hårtrender handlar helt och hållet om att titta tillbaka i historien för att hitta framtidens frisyrer. Färgerna är inspirerade av bland andra Kurt Cobain, före detta sångare i rockgruppen Nirvana. Hans blekta och rufsiga frisyr är här för att stanna. Så ska du bleka håret i en enda nyans den här sommaren, gör det ”Nirvana-blont”, som sångerskan Selena Gomez, som nyligen gått från mörk till platina. Den här typen av blekning är mer skonsam mot skalpen och ger en naturligare look.

fringe-hair-1492098470

Som för killar är även lugg hett för tjejer i sommar. På runway-showerna ser man modeller från kända modeskapare som Prada, Fendi och Tom Ford med ojämn lugg och lite rufsigt, busigt stylat hår för övrigt. En annan mycket stark trend stod ingen mindre än sångerskan Rihanna för, när hon lät sina modeller svepa in sina hästsvansar i elastiska, neonfärgade gummiband. Banden ska knytas i sektioner, lite hur som, för att skapa den perfekta icke-perfekta hästsvansen. Såklart krävs det lite längd på håret för att få till det.

Håraccessoarer

I år är det håraccessoarer och flätor av alla de slag som gäller. Accessoarerna får gärna vara av akryl eller annan typ av plats och sättas fast runt en låg tofs. En något oväntad, men rolig look som först visades av Chanels modeller på runwayen. Också hårspännen är trendigt igen, men nu ska de sitta parallellt på var sin sida, strax nedanför tinningen.

Till detta fungerar klassiska så kallade ”bobby pins” i metall, men även här går det bra med plast, tyg eller det man har till hands.

Naturlig look

För kvinnor med mycket självfall, vågigt eller krulligt hår gäller det att spara ut håret såpass mycket att det går att tvätta, rufsa till och styla med utvalda produkter som tar fram hårets naturliga textur och fall. För hår med mycket fall fungerar stylingprodukter som exempelvis hårmousse, spray och/eller torrschampo bäst. Även för kvinnor utan direkt fall, men ändå såpass långt hår att det går att sätta upp i en löst hängande tofs, fungerar mousse och torrschampo bra. Knyt gärna en silkes eller sammetssnodd runt tofsen.

Flätor, flätor, flätor

Tur att det finns tutorials på Youtube, där kan man lära sig en mängd olika sätt att fläta håret på. Flätor i alla dess former och längder är nämligen superhett just nu! Vanliga flätor, fiskbensflätor, inbakade flätor, utbakade flätor, lösa flätor, strikta flätor… Alla stilar du bara kan tänka dig och glöm inte att binda ihop dem med någon form av håraccessoar tillverkad av akryl, silke eller sammet. Tillsammans med en ojämn, asymmetrisk och busig lugg är du helrätt sommaren 2018.

Hårfärger 2018

För brunetter är det mörk, djup färg och/eller balayage i ljusa toner. Balayage är en teknik där håret ”målas” på fri hand med en pensel, vilket ger en mycket naturlig look och finish. För blondiner är det ännu blondare som är inne, platina dominerar för alla olika typer av frisyrer och längder. En ny färg är den så kallade ”blorange” färgen, som är en mix av blond och orange. Fortfarande håller också korpsvart och rött hår i sig, gärna ihop med bryn färgade i en helt annan nyans.

Hur du tar hand om ditt hår

Hur du tar hand om ditt hår

Håret är för många en viktig del av kroppen. Dels kan olika frisyrer och hårfärger fungera som ett bra uttryckssätt för vår personliga stil men håret kan även vara viktigt för vårt självförtroende. Att ta hand om håret är viktigt eftersom våra värdefulla strån knappast är gjorda av stål. Om du slarvar med detta kan ditt hår snabbt bli slitet, risigt, torrt och i värsta fall – gå av. Som tur är finns det många olika sätt att ta hand om sitt hår på och dessa ska vi titta lite närmare på längre ner i den här texten.

washing-hair-care-tips

I många år har man använt sig av olika redskap som hjälper till att styla håret. Några exempel är till exempel plattänger, locktänger, hårspolar, kammar, sprayer, hårfönar och så vidare. Håret har utvecklats till att bli en helt egen industri som omsätter miljoner varje år. Tänk bara på hur mycket schampo man säljer runt om i världen under bara ett år! Föreställ dig sedan alla övriga produkter som finns för håret, till exempel balsam, hårinpackningar och hårspray. Tyvärr kan dessa produkter och verktyg ofta bidra till att ditt hår blir slitet ännu fortare, eftersom håret helt enkelt inte är anpassat för allt detta.

Använd verktyg och sprayer med måtta

Som vi nämnde ovan är håret inte anpassat för att varje dag utsättas för värmeredskap och sprayer fyllda med kemikalier. Om du är en av dem som använder detta dagligen bör du försöka trappa ned om du kan. Istället för att locka eller platta håret varje morgon kanske du kan sätta upp det några dagar i veckan och bara låta det vara?

Samma sak gäller under helgerna, även håret behöver vilodagar. Försök att låta ditt hår vara sig självt så mycket som möjligt och om du nu måste använda värmeverktyg oftare än så – slarva inte med värmeskyddet!

Duscha inte för ofta

Allt för många tvättar sitt hår varje dag och ett vanligt missförstånd är att detta ska vara bra för håret. Så är det inte, snarare tvärtom. Inte nog med att du utsätter håret för de kemikalier som finns i de produkter som används i samband med tvätten, allt vatten kan dessutom torka ut dina hårstrån.

Adult woman washing head

Sikta på att försöka tvätta ditt hår runt 2 – 3 gånger i veckan, så om du tvättar håret varje dag kan du behöva trappa ner lite i taget. Se även till att låta håret självtorka efter duschen och kamma det aldrig när det är blött!

Skydda håret

Det finns många sätt du kan skydda ditt hår på. Dels kan du använda ett bra värmeskydd varje gång du använder värmeverktyg och du kan även skydda håret mot solens starka strålar med ett UV-skydd. Utöver detta kan du faktiskt skydda håret under tiden du sover, till exempel genom att fläta det. Undvik att använda hårsnoddar med ett metallspänne, då även detta kan slita på ditt hår. När du kammar igenom håret bör du göra det försiktigt och börja alltid längst ner i topparna, eftersom det är här de allra flesta tovorna sitter. Försök dessutom reda ut håret med en skonsam borste, i exempelvis naturmaterial.

Frisyrer för män 2018

Frisyrer för män 2018

Varje säsong kommer nya trender när det gäller frisyrer, hårfärg, skönhet och mode. Självklart har en hel del nya trender dykt upp även denna säsong. Här kan du få tips och råd om hur du ska se ut i håret i vår och sommar, samt hur du enklast sköter din frisyr och ditt hår. Du får de senaste trenderna från såväl nationellt som internationellt erkända frisörer, modebloggare, influensers och stilgurus. Kanske hittar du din nya sommarfrisyr med dessa trendiga tips?

En så kallad "Textured Crop/Disconnect"

2018 bjuder på bred variation av frisyrer för män, men ledordet är textur. Oavsett det är ett riktigt kort eller ett medellångt hår ska texturen framhävas. För killar med mycket självfall innebär detta att låta håret växa för att få fram hårets naturliga textur. Även flikiga frisyrer och så kallade spikes är tillbaka, nu med modernare stuk och busigare finish. Även luggen är påväg tillbaka, något man inte sett på ett bra tag. Spikraka, flikiga, asymmetriska – alla sorter fungerar och följer trenden just nu.

Frisyrer för modiga män

Det går att klippa sig riktigt uppseendeväckande, men då krävs det nog en del mod. En frisyr som kräver åtminstone självsäkerhet är en så kallad ”Textured Pomp/Shaved Line”. Det innebär att man sparar längd uppe på huvudet, men rakar med cirka 3 millimeters avstånd runt öronen samt i en linje runt hjässan. För att krydda lite extra kan man raka en helt symmetrisk linje som löper längs med hårlinjen, och som markerar frisyrens och hjässans form ytterligare. Lättskött och riktigt snyggt.

Nackpartiet

En annan typ av frisyr är en så kallad ”V-Shaped Neckline”. Även för denna frisyr krävs lite längd i håret från början, eftersom man sparar en hel del hår uppe på huvudet, klipper riktigt kort alternativt rakar helt runt öronen och avslutar med ett ”V” i nacken.

Detta går att göra med hjälp av hårets naturliga form alternativt något högre upp, som en del i det kortare underhåret. Oavsett ger det ett rent och snyggt intryck från såväl sidan, framifrån och bakifrån.

En så kallad ”Textured Crop/Disconnect”

Den här frisyren har vi sett ett tag, men nu är den något kaxigare och busigare stylad. Den här stilen passar män med tjockt och kraftigt hår, med breda käkpartier och rena drag, då partierna runt ansiktet och öronen är i princip renrakade, så när som på ett par millimeter. Här är det uppe på hjässan det händer, med en snyggt klippt och stylad frisyr som verkligen framhäver hårets naturliga textur och fall. Det går att styla det längre håret åt vilket håll man vill, med eller utan spikes.

Luggen är tillbaka

Nästa frisyr kräver också en del mod. Det är en så kallad ”Crop Haircut/Choppy Fringe”. Fringe betyder lugg och choppy betyder i princip hackad. Och det är just vad den är; luggen är på ett sätt hackad, det vill säga klippt asymmetriskt och ojämnt för att ge en slags sönderklippt/sönderhackad look. På hjässan finns det återigen en hel del hår kvar som kan stylas med spikes eller bara läggas åt olika håll beroende på tycke och humör, och runt öron och hjässa är håret ett par millimeter långt.

Hur blir man frisör?

Hur blir man frisör?

Att arbeta som frisör är att arbeta som hantverkare men det är också i allra högsta grad ett serviceyrke. Frisöryrket innebär mycket mer än metoder, tekniker och verktyg; lika viktigt som det är att behärska dessa är det att ha bra hand med människor och att tycka om att ge det där lilla extra. Till varje ny kund. För att bli en riktigt duktig och framgångsrik frisör krävs såväl en skapande och kreativ förmåga som social kompetens och lyhördhet. När du har gått din grundläggande utbildning samt din färdigutbildning och står med ditt efterlängtade gesällbrev i handen, går du en ljus framtid till mötes.

way-out-west-barbering-1678x664

Är du kreativ, socialt kompetent och skapande som person? Då passar med all sannolikhet frisöryrket bra för dig. Att arbeta som frisör innebär att du möter och behandlar en rad kunder varje dag. Varje ny kund ska känna sig speciell och omhändertagen och kunna lämna salongen nöjd och belåten. Du behöver därmed vara lyhörd och uppmärksam som person, kunna lyssna på kundens önskemål och behov samt ha förmågan att lyfta fram individens personlighet. Detta kommer kännas som en självklarhet när du väl fått lära dig grunderna för frisöryrket: grundläggande kemi samt olika tekniker inom klippning, styling och färgning.

Tre olika utbildningsalternativ

Det första du behöver göra är att gå en grundutbildning samt en så kallad färdigutbildning. Det finns tre olika utbildningsalternativ för att bli behörig frisör. Det första är att söka till Hantverksprogrammet med inriktning frisör och färdigutbildning. Det finns såväl kommunala som privata gymnasieskolor som erbjuder Hantverksprogrammet med inriktning frisör.

Hair

När grundutbildningen (nivå 1) är klar avlägger du ett praktiskt och ett teoretiskt prov. När du fått godkänt på båda är det dags för färdigutbildning. Den ska göras hos en diplomerad frisör och innefattar 3 000 timmar. När perioden är klar avlägger du det så kallade gesällprovet som ger dig behörighet att arbeta som frisör.

Alternativ två och tre

Alternativ två är att läsa en godkänd privat frisörutbildning som generellt arrangeras av privatskolor. När grundutbildningen är klar avlägger du ett praktiskt prov samt ett teoriprov, precis som i första alternativet. När det gäller färdigutbildning är det också samma som ovan. Alternativ tre är en företagsförlagd traineeutbildning, vilket innebär att du lär dig yrket på en salong med en behörig frisör som handledare.

Hair-courses

Du behöver själv hitta en salong som är villig att anställa dig som trainee under totalt 5 000 timmar. När du klarat nivå 1 avläggs ett praktiskt och ett teoretiskt delprov och sedan görs ytterligare 3 000 timmar innan det är dags för gesällprovet.

Fler alternativ

Önskar du göra färdigutbildningen utomlands? Då är det en så kallad validering som gäller innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet (nivå 4). I en validering ingår två slumpvis utvalda moment som ingår i det ordinarie gesällprovet. Om du får godkänt på dem är du berättigad att göra gesällprovet direkt. Får du inte godkänt ska du istället göra 1 000 timmar extra på nivå 4 innan du får göra det slutgiltiga gesällprovet. När du väl har genomgått alla dessa moment och har fått ditt gesällbrev har du alla möjligheter att få utlopp för din kreativitet och din skapande sida, då arbetsmarknaden ser ljus ut för behöriga frisörer.

Populära inlägg

2 MINUTER FRISYR – söt twist

Pantene

Latest Pins!

Loreal Paris

TESTAR KONSTIG INSTAGRAM FRISYR!!

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Diigo